Prensa
Notas de prensa

El mercat immobiliari de L’Hospitalet i el Baix Llobregat es manté estable amb 2.901 compravendes al 2n trimestre de l’any


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha publicat l’Informe sobre Conjuntura Econòmica de L’Hospitalet i el Baix Llobregat corresponent al 3r trimestre del 2023.

En el segon trimestre de 2023 es van formalitzar 2.901 compravendes immobiliàries, la qual cosa implica un augment del 0,28% respecte al primer trimestre de 2023 (2.893). Si es fa la comparativa dels últims quatre trimestres respecte als quatre anteriors, la retallada és de l’11,94% en passar de 13.643 operacions a 12.014. Amb aquestes dades ja hi ha dos trimestres consecutius amb variacions negatives.

El mercat immobiliari és un mercat molt dependent de les expectatives laborals i del finançament bancari, per la qual cosa és molt dependent dels tipus d’interès. Amb la sensació general que no hauran més augments dels tipus d’interès per part del Banc Central Europeu, potser s’estabilitzarà una de les variables de la demanda d’habitatges. L’estabilitat politicoeconòmica de la població és l’altre factor que encara no es sap com evolucionarà.

Per volum absolut d’operacions, destaquen les compravendes realitzades a L’Hospitalet de Llobregat (707), Cornellà de Llobregat (252), Castelldefels i El Prat de Llobregat (193 cadascuna), Viladecans (182), Sant Boi de Llobregat (176) i Sant Joan Despí (155). En aquesta ocasió, només El Prat de Llobregat ha vist augmentar un 23,72% el seu volum d’operacions respecte a un any enrere (+37 operacions), i tota la resta han vist disminuir les seves dades. Percentualment, les pitjors dades es troben a Sant Just Desvern (-50,82%) i Sant Climent de Llobregat (-50%).

Evolució dels polígons del Baix Llobregat

Segons dades del Sistema d'Informació de Polígons d'Activitat Econòmica del Departament d’Empresa i Treball que van publicar en 2019, havien 122 polígons al Baix Llobregat amb 3.042,37 Ha ocupades per 6.601 empreses, amb una taxa d’ocupació del 81,24%. Avui dia, segons les mateixes fonts actualitzades, hi ha un polígon més, fins a 123, amb una superfície total de 3.082,92 Ha i 6.127 empreses. Això implica una ocupació del 80,83%.

Per sectors econòmics, hi ha un canvi en el podi del sector predominant als polígons de la comarca: el metal·lúrgic i fabricació de productes metàl·lics perd la seva primacia (14,73%) per la pujada de les activitats logístiques (15,05%). Continuen com els sectors més importants; altres activitats industrials (12,58%), activitats comercials (10,97%) i activitats de serveis (10,66%).

En els últims anys, cap dels polígons que no tenia accés per transport públic ho té ara. Encara més, l’última incorporació... tampoc. Això fa que la mitjana hagi baixat a només el 56,91%. Tampoc ha millorat el tema de tenir una estació o subestació transformadora, que arribi la fibra òptica o millora en subministrament de gas. I, per últim, es continua tenint sis polígons amb servei de vigilància i seguretat disponible privats.

79% d’ocupació hotelera al Baix Llobregat a l’estiu

Segons dades de l’Observatori Comarcal, durant l’estiu han arribat 349.963 turistes als establiments hotelers del Baix Llobregat, amb una taxa d’ocupació hotelera del 79%. El mes de juliol va tenir una taxa d’ocupació hotelera del 84%. Aquesta dada situa la comarca per sobre de la registrada en el conjunt de l’entorn metropolità. Respecte a l’estiu del 2022, l’ocupació hotelera creix dos punts. En gairebé tots els mesos d’estiu, la comarca registra una major ocupació a la global de l’entorn de Barcelona.

El principal turista als hotels de la comarca aquest estiu ha estat l’internacional (55%). El pes del turista internacional creix quatre punts respecte a l’estiu passat. El mes amb una major presència de turistes estrangers (61%) ha estat l’agost. Catalunya, Alemanya, Madrid, França, Itàlia i Andalusia són les principals procedències dels clients als establiments hotelers de la comarca aquest estiu. Respecte a l’estiu passat, els clients andalusos, italians i xinesos són els que més creixen. Els clients procedents de Catalunya, França i països escandinaus són els que més baixen en presència del total de turistes de la comarca.

Les vacances són la primera motivació d’estada (52% del total de l’ocupació). Agost és el mes on aquesta motivació és major (61% dels clients). Els negocis suposen el 36% dels clients de l’estiu i són el segon motiu d’estada a la comarca. La valoració de l’empresariat del Baix Llobregat sobre la marxa del negoci i de l’ocupació aquest estiu va millorar. Valoren amb un 8 (sobre 10) l’ocupació i un 7,9 la marxa del negoci. Les millors valoracions es registren al juliol. El preu mitjà dels establiments hotelers van baixar un 1% aquest estiu respecte a l’estiu passat, amb un import mitjà de 97€ la nit.

Poden consultar l'informe complet: ESTUDI INFORME SOBRE LA CONJUNTURA ECONÒMICA 3r TRIMESTRE 2023
Fecha: 06/10/2023
El mercat immobiliari de L’Hospitalet i el Baix Llobregat es manté estable amb 2.901 compravendes al 2n trimestre de l’any
<< Volver


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona