Prensa
Notas de prensa

El metall, clau en el futur del teixit productiu del Baix Llobregat


El Frum Empresarial del Llobregat acaba de publicar linforme sobre conjuntura econmica de LHospitalet i el Baix Llobregat corresponent al 1r trimestre de 2022.

El requadre daquest trimestre destaca la importncia del sector del metall, clau en el futur del teixit productiu del Baix Llobregat, elaborat amb la collaboraci del CEAM, Centre dEstudis i Assessorament Metallrgic.

La indstria del metall est integrada per empreses que desenvolupen la seva activitat productiva en els mbits de la metallrgia i fabricaci de productes metllics, la construcci de maquinria mecnica, la fabricaci de productes i aparells elctrics i electrnics i la construcci de material de transport i la seva indstria auxiliar.

Al Baix Llobregat el metall t un pes molt notable en lactivitat industrial de lrea. Segons dades dIDESCAT, el sector va generar gaireb el 65% del PIB industrial comarcal en el 2019 i va representar ms del 25% del PIB catal del sector, sent el principal fabricant de productes i equips del metall a Catalunya. Destaca especialment la importncia del subsector de fabricaci de productes metllics amb un 36% dels treballadors del sector a la comarca, seguida de la construcci de vehicles de motor, remolcs i semiremolcs i de la fabricaci de maquinria que concentren el 22% i el 14%, respectivament, de locupaci del metall del Baix Llobregat.

La indstria del metall destaca no solament per la seva rellevncia en el teixit productiu del Baix Llobregat sin per la seva capacitat tractora en altres activitats tant industrials com de serveis. Cal recordar que concentra una part important de les indstries dalta tecnologia i que s un sector pioner en la implantaci de les tcniques de millora continua i en laplicaci de les tecnologies habilitadores de la indstria 4.0.

Tanmateix, el metall senfronta a importants desafiaments al Baix Llobregat. Cal apuntar una important presncia dempreses multinacionals entre les companyies de major dimensi que prenen habitualment les seves decisions estratgiques lluny dels centres de producci ubicats a la comarca. A ms a ms, el gran pes de lautomoci en el teixit productiu del Baix Llobregat exigeix que les empreses i altres agents vinculats propicien una gil i efectiva transformaci del subsector cap a la mobilitat sostenible per continuar sent lders en la generaci dinnovacions i docupaci qualificada.

En un context de profunda transformaci dels models productius, de la m de la rpida evoluci de la tecnologia i de laplicaci creixent de requeriments de sostenibilitat, el metall ha de continuar jugant un paper clau en el futur desenvolupament econmic del Baix Llobregat.

Els contractes de treball augmenten un 10% a LHospitalet i el Baix Llobregat

Aix mateix, segons el FEm Llobregat, en el primer trimestre de 2022 es van signar 85.739 contractes de treball, una xifra un 10% superior a la de fa un any, on es varen signar 77.924 contractes. Amb aquesta xifra sembla que ja s'ha recuperat la dinmica duns 90.000-100.000 contractes trimestrals. A partir dara, tenint en compte que molts contractes temporals shan convertit "per llei" en contractes fixos discontinus, es suposa que la xifra tendir a minvar lleugerament.

Amb ms de 4.000 contractes destaquen: LHospitalet de Llobregat amb 19.887 contractes signats, El Prat de Llobregat (9.255), Sant Boi de Llobregat (8.285), Cornell de Llobregat (7.477) i Martorell (5.245). En termes relatius, respecte al mateix trimestre de lany anterior, destaquen amb un increment superior al 30%: Begues (+56,98%), Esplugues de Llobregat (+43,57%), Castelldefels (+43,42%), LHospitalet de Llobregat (+37,07%), Viladecans (+32,48%), Cervell (+31,46%) i Santa Coloma de Cervell (+30,52%).

La poblaci ocupada ja supera la caiguda de la Covid

En el primer trimestre de 2022, la poblaci ocupada ha recuperat el nivell que tenia abans de lesclat de la Covid, amb ms de 7.000 persones ocupades ms que a desembre de 2019. En el darrer trimestre hi han 11.152 persones ocupades ms que a finals de 2021, i 7.412 ms que les dades preCovid. En lltim any, ha augmentat en 18.394 persones la poblaci ocupada.
En els darrers dotze mesos, noms sis localitats han vist disminuir la seva poblaci ocupada: Abrera (-200), Esplugues de Llobregat (-46), Vallirana (-24), Sant Climent de Llobregat (-7), Begues (-5) i La Palma de Cervell (-4). Tota la resta ha augmentat la seva poblaci ocupada, destacant laugment de LHospitalet de Llobregat (+4.255), Cornell de Llobregat (+3.724), El Prat de Llobregat (+2.432), Sant Just Desvern (+1.019) i Sant Andreu de la Barca (+1.004). En termes relatius, destaquen els increments de Castellv de Rosanes (+11,64%), Cornell de Llobregat (+8,88%), Sant Andreu de la Barca (+8,81%), Sant Just Desvern (+6,63%) i El Papiol (+6,28%).

INFORME SOBRE LA CONJUNTURA ECONMICA 1r TRIMESTRE 2022.

#TreballemPerGuanyarElFutur

Ms informaci: www.femllobregat.cat
Fecha: 27/04/2022
El metall, clau en el futur del teixit productiu del Baix Llobregat
<< Volver


Avda. Fabregada, 93, 1 3, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona