NOVEDADES
NOVEDADES

AEBALL veu l’àrea metropolitana de Barcelona com a zona privilegiada en infraestructures tecnològiques punteres i reivindica la importància dels ecosistemes per impulsar sinèrgies amb les empreses


El Fòrum Empresarial del Llobregat va celebrar el passat 6 de juny una Trobada en Profunditat amb Panell d'Experts per tractar de manera monogràfica, des de diferents perspectives, la importància de les infraestructures tecnològiques i el desenvolupament econòmic territorial de la mà de: Mariona Sanz (Barcelona Supercomputing Center) Victor Canivell (Qilimanjaro) i Eulalia Flo (Equinix). L'acte va estar presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL.

Barcelona té un paper clau com a punt d'arribada de cables submarins gràcies a la seva situació privilegiada, idònia per la instal·lació de data centers, i compta també amb la seu del Barcelona Supercomputing Center que allotjarà el primer ordinador quàntic del Sud d’Europa, desenvolupat per Qilimanjaro. Així, Barcelona, el Baix Llobregat, l’àrea metropolitana, Catalunya, compta amb agents tractors de tecnologies punteres que totes les empreses necessitaran, i des d’AEBALL es va exposar, en el panell, que estàn organitzant més trobades, així com espais estables de treball conjunt, per tal d’impulsar les sinèrgies amb el teixit empresarial del territori.

Mariona Sanz, Cap d'innovació i transferència de tecnologia del Barcelona Supercomputing Center (BSC) - Centre Nacional de Supercomputació, va presentar el BSC i el seu paper al territori. Es tracta d’un centre públic de recerca que gestiona l’ordinador MareNostrum. Un dels seus objectius és que el futur Marenostrum 6 ja porti tecnologia europea. D’aquesta manera, ajuden a les empreses a que desenvolupin els seus propis xips i pugui a haver-hi sobirania europea. Els projectes poden ser de digital twins, modelació molecular, prediccions climàtiques, semiconductors, tecnologies del llenguatge i IA.

Des d’AEBALL es va proposar al BSC la obertura a la indústria i al món empresarial, i en paraules de M. Rosa Fiol, vicepresidenta de la patronal, “una infraestructura tecnològica com el BSC seria una importantíssima palanca d’innovació si pogués estar al servei de les empreses”. Segons Sanz, fins ara el BSC s’ha pensat més per la recerca, però la normativa europea que regula la seva gestió s’està començant a obrir a la indústria per a usos destinats a la recerca i la innovació. El BSC representa, segons Sanz, “un punt de trobada per a les empreses i PIMES per a l’impuls constant de projectes i aliances per a ser punteres”.

Posteriorment, va intervenir Victor Canivell, Cofundador de Qilimanjaro, la startup que s'encarregarà de construir i posar en marxa el primer ordinador quàntic del sud d'Europa, en el marc del projecte Quàntum Spain. L’expert va afirmar que la intel·ligència artificial requereix d’una infraestructura brutal i és un vector molt gran de negoci. “És una realitat que cada cop hi ha una demanda més gran de la informàtica. La quàntica, que és un hardware amb un programari diferent, és el futur conjugat amb sistemes híbrids”, va indicar Canivell. “No desplaçarà la informàtica actual, serà complementària, els sistemes seran híbrids. Quan arribarà? Potser triga 5, 10 o 15 anys, però quan surti hi haurà una explosió, i cal estar preparats per l’impacte econòmic que suposarà i el que representarà a nivell econòmic, geopolític i de ciberseguretat”, va especificar.

El cofundador de Qilimanjaro va informar que recentment s’ha realitzat una inversió de 15.000 M d’euros Amazon a Aragó. “La intel·ligència artificial requereix d’una infraestructura brutal. Això vol dir diners, espai físic i consum energètic. Nvidia, que fa xips, ja val 50% més que Apple o Google”.

Canivell va finalitzar la seva intervenció recalcant la importància de potenciar un hub de la zona metropolitana on estigui present el teixit industrial per tal de donar suport a les noves tecnologies i on es manifesti el know how europeu. “Les institucions haurien d’apostar per això”, va recalcar.

L'última intervenció del Desdejuni va ser a càrrec d’Eulalia Flo, Consellera Delegada d'Equinix a Espanya, recentment integrada a AEBALL, i vicepresidenta de l'associació de Data Centers SpainDC, qui va parlar sobre l'actualitat del sector del data center, el seu impacte en la societat i el paper clau de Barcelona com a punt d'arribada de cables submarins gràcies a la seva situació privilegiada.

Flo va compartir al Desdejuni que al setembre inauguraran un centre de dades a L’Hospitalet de Llobregat. També va afirmar que “és una realitat que tots els negocis passen pel món digital. Per tant, l’estratègia digital de les empreses hauria d’estar integrada en el seu model de negoci. I és que cal veure les infraestructures digitals en un vertebrador de l'estratègia empresarial”.

Pel que fa al creixement del seu sector, va afirmar que volen fer-ho de forma sostenible, i que fan un anàlisi continu d’on volen estar els seus clients per obrir nous centres.

La Consellera Delegada d'Equinix a Espanya també va indicar que Espanya és un dels països on l’electricitat és més barata, té un gran accés a renovables i no ho estem aprofitant. “Hi ha una visió d’excés del consum d’energia, però és el que es necessita, no és un excés. Falta fer arribar l’energia als llocs adequats i simplificar els tràmits administratius pels permisos, és crític per aprofitar la nostra situació privilegiada. Barcelona té el privilegi de l’arribada dels cables", va indicar.

Per concloure, va defensar que el sector dels centres de dades és una infraestructura crítica pel país; “hem de ser més àgils i considerar certs projectes com a estratègics”.

Pròximament, el Fòrum Empresarial del Llobregat informarà dels propers Desdejunis en la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona