NOVEDADES
NOVEDADES

Raül Blanco, president de Renfe: La innovació i la digitalització són palanca per al posicionament competitiu de Renfe


El Fòrum Empresarial del Llobregat va celebrar el passat 7 de febrer un Desdejuni amb Raül Blanco, president de Renfe, per analitzar el pla estratègic de la companyia en els pròxims anys i les implicacions a L'Hospitalet i el Baix Llobregat. L'acte va estar presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL, i David Quirós, Tinent d’alcalde de l'Àrea de serveis a les persones de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat.

Blanco va iniciar la seva intervenció afirmant que, durant 2003, van aglutinar més de 500 milions de viatgers a través de la xarxa de serveis de mitjana distància, incloent-hi alta velocitat, així com Rodalies. “Som líders del mercat més liberalitzat del món amb un 62% de quota global”, va manifestar.

El president de Renfe va fer referència al European Regional Competitiveness Index 2022 per a confirmar que "Catalunya està al lloc 3 del podi de competitivitat de serveis ferroviaris". A més, altres 5 regions espanyoles (Madrid, Aragó, Astúries, País Basc o Castella i Lleó) estan en el top 30.

Blanco va confirmar en el FEm Llobregat que es renovarà la flota de Rodalies amb un total de 101 nous trens. També es desplegarà la resta de les inversions del pla Rodalies en termini. El pressupost d'actuacions immediates (2020 - 2025) és de 4.622 milions d’euros. Blanco va afegir que el 64% de la inversió pressupostada fins a desembre de 2025 ja s'ha adjudicat.

Renfe impacta sobre l'economia al territori. En aquest sentit, el seu president va informar que l'estimació d'impacte econòmic local generarà una inversió de 1.800 milions d’euros, la creació de 4.534 ocupacions, 246 milions d’euros anuals de recaptació només en IRPF i un augment del creixement del PIB anual mitjà: +0,82% (a nivell comarcal). A més, es fabricaran 201 trens i el seu manteniment durarà 15 anys.

Al Desdejuni, també es va parlar de TrenLab, el programa d'acceleració de startups de Renfe. S'ha dut a terme la cinquena convocatòria del programa d'innovació oberta amb 900 startups atretes i 24 accelerades amb èxit, 121 ocupacions generades, 16,5 milions d’euros de finançament, xarxa d'antenes d'innovació ferroviària (primera a Mataró) per a aconseguir tot el territori nacional.

D'altra banda, Renfe, en col·laboració amb entitats locals i regionals ha començat a crear una xarxa nacional d'antenes: ANTENA TRENLAB. Aquests punts de trobada combinen innovació i emprenedoria amb focus social i educatiu per a transmetre coneixement. Al juliol de 2023 es va llançar la segona edició d'Antena TRENLAB Mataró.

Per part seva, M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, va recordar la importància del corredor del Mediterrani perquè la distància entre Barcelona i València sigui de 90 minuts en lloc de les gairebé tres hores actuals. Blanco va reconèixer el seu pes industrial i la reclamació històrica afirmant que “la inversió està en curs i que és qüestió de temps que sigui una realitat. De fet, el 75% de les obres estan mobilitzades a nivell de disseny, però abans ha de finalitzar el procés d’infraestructura". Fiol també li ha demanat tenir Rodalies al Delta del Llobregat i ha contestat que depèn d'altres inversions a la xarxa per fer-ho possible.

El FEm Llobregat continua amb el seu extens programa d’activitats del 1r trimestre de 2024 amb Desdejunis amb Santiago Duran, President de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes d'Espanya (ICAC) (22 de febrer), Fabián Mohedano, President executiu de l'Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals de Catalunya (13 de març) i Lourdes Borrell, Alcaldessa de Sant Feliu (10 d’abril). Continua així a la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb la seva missió com a agent propulsor de l'activitat empresarial i el desenvolupament econòmic de la zona del Llobregat atraient a destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

Més informació www.femllobregat.cat

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona