NOVEDADES
NOVEDADES

“A partir d´ara, la geopolítica condicionarà l´economia, i no a l’inrevés” i el Fòrum Empresarial del Llobregat analitza les claus per empreses i territoris


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat avui el seu 15è aniversari amb una Trobada en Profunditat amb Panell d'Experts sobre Geopolítica i Estratègia empresarial amb el tema Assegurar el futur: una visió global i una visió territorial. Al Desdejuni s’ha analitzat la geopolítica global i territorial de la mà de reconeguts experts en la matèria: Marcos Urarte i Héctor Santcovsky. L'acte ha estat presidit per Santiago Ballesté, president d'AEBALL, i José Antonio Alcaide, tinent d’Alcaldia de l’Àrea de Promoció Econòmica i Turisme de L’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat, i ha comptat amb el suport de Ferrer&Ojeda.

Marcos Urarte, director general de Pharos, geoestratega i un dels majors futuristes d’Espanya segons la revista Forbes, ha afirmat que “la gestió de la incertesa és l'avantatge competitiu a la qual s'enfronten les empreses en l'actualitat. Ens trobem en el pitjor moment per a ser mediocres, però en el millor per a destacar; i és que les empreses paguem més les conseqüències de les decisions que no prenem que les errònies”.

Urarte ha indicat que, a més de les guerres, les pandèmies, el canvi climàtic i la demografia, la Intel·ligència Artificial (IA) també afectarà els models de negoci. “Hem d'estar atents a Bard de Google i a Gemini, que sortirà a principis de 2024. Aquests, deixaran a ChatGPT d’Open AI en bolquers”, ha advertit. Segons el seu parer, la IA no eliminarà llocs de treball, sinó als que no sàpiguen usar-la. El que ha fet ChatGPT ha sigut democratitzar l'ús de la IA generant una crisi asimètrica en diferents sectors i indústries. Això ha provocat, alhora, un augment de les interdependències, i el que passa en qualsevol lloc del món ens acaba afectant a tots, ha afirmat l'expert. Per això, el director general de Pharos ha matisat que “les innovacions disruptives venen de fora del teu negoci. Les empreses que transformen són de fora del teu sector, per això cal mirar molt fora del nostre àmbit”.

Urarte també ha fet referència a terme geoestratègic "VUCA". És un concepte militar que s'aplica en el món de les empreses en el que tot és volàtil, incert, complex i ambigu. El món canvia amb més rapidesa, és més imprevisible, complex i difícil d'interpretar. “Però això no és tot! És també immediat, insegur, sorollós, accelerat i amb simultaneïtat de disparitat”, ha assegurat.

Segons l'expert en geopolítica, la Xina i els Estats Units juguen la supremacia mundial. Existeixen altres pivots estratègics (o actors estratègics regionals) com Turquia, Israel i l'Iran, i futurs actors a tenir en compte com l'Índia, Japó, Brasil, Aràbia Saudita, Indonèsia i Nigèria. Urarte ha conclòs la seva intervenció afirmant que: “fins ara l'economia condicionava la geopolítica, però a partir d'ara la geopolítica condicionarà l'economia”.

Per la seva part, Héctor Santcovsky, que va consolidar la seva trajectòria professional com a director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ha dit que “la complexitat del món fa que avui tinguem, cadascú de nosaltres, diverses interpretacions de la realitat. Al món local l’afecta el que passa a nivell mundial, però té altres jerarquies”.

Segons la seva opinió, el primer problema es fonamenta en les desigualtats: s’expressa en temes de gènere, immigració, riscos de relegació territorial, pobresa energètica i alimentària, pobresa infantil, problemes de seguretat associats... També, ha afirmat, existeix la necessitat d’afrontar el sacseig econòmic: desocupació, les PiMES han d’afrontar escassetat de matèries primerenques, manca de microxips, dependència de proveïdors i clients, costos energètics desbocats, mobilitat no sostenible, descarbonització de les empreses... I la crisi climàtica: residus creixents, emergència climàtica, pobresa energètica, combustibles fòssils, energies no renovables...

“Què caldria fer?” Ha preguntat Santcovsky als/les assistents. I ha afirmat que és indispensable el suport a PiMES, empreses, sindicats i agents socials. També caldria aportar proactivitat, consens, concertació, complicitat i creure en les persones. I un nou lideratge, proper, construït, no populista. Així mateix, seria necessari crear igualtat d’oportunitats aplicant una justícia redistributiva. Tot, generant experiències innovadores, constructores de projectes i recerques de nous espais. En aquest sentit, el canvi climàtic és el gran repte, així com descarbonitzar i electrificar la mobilitat. L'estratègia envers els nous reptes passa per accions de dinamització i sensibilització, accions d’alineació i suport proactiu a plans públics-privats, accions de lobby, accions institucionals, regulació i suport.

Santiago Ballesté, president del Fòrum Empresarial del Llobregat, ha recordat que la labor del teixit empresarial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat és clau per impulsar economia i generar llocs de treball. I ha coincidit en el fet que les empreses necessiten incorporar estratègies de geopolítica als seus negocis.

M. Rosa Fiol, vicepresidenta i directora general d'AEBALL, ha volgut incidir en el paper d’Europa, d’una banda, i d’altra banda, en el del territori de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, al respecte del qual Santcovsky ha recalcat fortaleses per la concertació entre agents i món polític, i pel teixit industrial, però també reptes, com la descarbonització.

El FEm Llobregat ha presentat el programa d’activitats pel 1r trimestre de 2024 amb Desdejunis amb José Bayón, CEO d'Enisa al gener, Lourdes Borrell, Alcaldessa de Sant Feliu i Santiago Duran, President de l'Institut de Comptabilitat i Auditoria de Comptes d'Espanya (ICAC), al mes de febrer. Continua així a la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb la seva missió com a agent propulsor de l'activitat empresarial i el desenvolupament econòmic de la zona del Llobregat atraient a destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.

Més informació www.femllobregat.cat

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona