NOVEDADES
NOVEDADES

UPMBALL i METYIS confirmen l´existència d´una gran bretxa digital entre PiMES i grans empreses, en la jornada sobre Indústria 4.0 celebrada a FOMENT DEL TREBALL


El passat dimarts 7 de novembre, la Unió Patronal Metal·lúrgica de L'Hospitalet i Baix Llobregat (UPMBALL) juntament amb Metyis, i amb la col·laboració de FOMENT, CEAM i UPM, a més d'altres entitats, va realitzar una jornada en la seu de Foment del Treball sobre Indústria 4.0, amb l'objectiu que les empreses poguessin descobrir com aplicar les diferents tecnologies en la seva organització i animar a les PiMES industrials a fer el salt definitiu per a la seva digitalització.

Més de 40 persones van assistir a la sessió que va iniciar amb la benvinguda d'Ana M. Sanchez, Presidenta de la Comissió de Societat Digital de Foment del Treball i de Neus Olea, Responsable del Departament Tècnic i Relacions Externes d'AEBALL/UPMBALL.

Seguidament Oriol Colomer, Strategic Consulting de Metyis, va començar la seva presentació indicant que aquest 2022 les empreses industrials van presentar un nou rècord de negoci, aconseguint els 647 mil milions de € de facturació a Espanya, per la qual cosa fins i tot estant en un entorn volàtil i d'incertesa en aquests últims anys, no els ha impedit el creixement sinó que, a l'inrevés, l'ha afavorit, un 30% més que en 2020, per la qual cosa la inflació o els conflictes bèl·lics i comercials no estan afectant negativament els resultats de les empreses industrials.

No obstant això, el creixement no s'ha traduït en la creació de noves empreses, si no que les empreses existents i, especialment les grans, són les més beneficiades. En aquest punt Colomer va destacar que en els últims 12 mesos hi ha un 4% més de grans indústries i, en canvi, un 2% menys d'indústries amb menys de 10 empleats. “Entre els empresaris existeix la percepció que els grans es menjaran el mercat i que per a sobreviure és necessari no parar de créixer”.

Entre els factors que provoquen aquesta situació, destaquen que les grans i mitjanes empreses parteixen de l'avantatge que poden aplicar economies d'escala en un moment que els costos administratius, laborals o de matèria primera estan pujant. També tenen un accés més fàcil al nou coneixement, al finançament o a l'accés a nous mercats. Són el punt de mira d'altres empreses, consumidors finals o proveïdors i reben propostes contínuament que els permeten millorar en competitivitat o créixer en negoci. En canvi, aquest entorn per a les empreses més petites, no els beneficia. Tenen majors costos en les seves operacions que no poden escalar i dificultat per a trobar nou coneixement. Només poden aprofitar la seva agilitat en la presa de decisions i la determinació per a reposicionar-se per a continuar sent viables en els pròxims mesos.

La digitalització és una solució per a les PiMES industrials que busquen ser més competitives. Segons informació del Ministeri d'Indústria, existeix una gran bretxa digital entre les PiMES i les grans empreses. Facilitar el treball i ser més eficients és un dels reptes que ha de buscar tota empresa. “Les noves tecnologies són una oportunitat per a les PiMES industrials, però no tenen clar la manera d'arribar fins elles” indica Colomer.

Existeix un potent ecosistema tecnològic industrial a Catalunya, compost per Universitats i Centres educatius, Associacions empresarials, proveïdors tecnològics i empreses líders en la Indústria que han de servir de referència per a les PiMES industrials, per a realitzar el seu següent pas en la digitalització de la cadena de producció. “El talent i el coneixement existeixen, però cal sortir de la fàbrica per a trobar-lo” conclou.

En la sessió també es van presentar i van compartir diverses experiències d'èxit. Casos reals d'empreses que han implantat tecnologies 4.0 per a impulsar la seva productivitat. En aquest espai van participar Sergio Morales, Responsable d'Indústria 4.0 de FLUIDRA, Andrés-Amador García, Prototiping i 3D Printing de l'IQS, Carlos Roncero, Robòtic Business Development d'OMRON i Javier Ferrer, Fundador TURBO ENERGY, que van coincidir en la importància d'una bona diagnosi, planificació, i sobretot, agilitat per a impulsar la digitalització i la implementació de les noves tecnologies. “El peix ràpid es menja al lent”, va destacar Javier Ferrer.

Per a concloure la jornada, de la mà de Josep Centelles i Antoni Seva, Assessor Tecnològic i Responsable Tècnic de CEAM, es va explicar el Programa Activa Industria 4.0, programa dirigit a PiMES, que ofereix un assessorament especialitzat en transformació digital, enfocat a reduir la gran bretxa digital que existeix amb les grans empreses. És un programa, 100% subvencionat, on les PiMES que participin podran arribar a conèixer el nivell de digitalització de la seva empresa i les oportunitats de millora. També esbrinaran com integrar tecnologies avançades en els seus processos industrials, descobrir quines tecnologies cobreixen millor les seves necessitats empresarials i conèixer quines eines permetran una major eficiència en el treball de les persones: des de la producció, la cadena de subministrament fins a l'atenció al client, Administració, Recursos Humans, etc., optimitzant així els seus recursos disponibles per a poder ser una indústria més àgil. És un programa finançat per la Unió Europea Next Generation EU en el marc del Pla de Recuperació i Resiliència del Govern d'Espanya a través de l'Escola d'Organització Industrial (EOI).

En finalitzar la jornada es va animar a les empreses a participar en aquest programa i així fer el salt definitiu cap a la digitalització, d'una forma fàcil, senzilla i sense cost per a elles.

Més informació i sol·licitud de participació en el programa: EOI - Programa Activa Indústria 4.0 www.aeball.com

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona