NOVEDADES
NOVEDADES

AEMES Smart apunta cap a la descarbonització com a oportunitat de negoci per a les empreses i la indústria


L'Associació d'Empreses de Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart (AEMES Smart) ha presentat el seu SmartVision Paper#2 sobre descarbonització, basat en les conclusions de la jornada tècnica La Descarbonització dels Processos Productius. Obligacions Legals. Experiències, Reptes i Oportunitats, celebrada amb la col·laboració de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), ACCIÓ, CEAM i AEBALL/UPMBALL el passat mes de març.

Com a primera premissa del debat, el grup d'experts convocat per AEMES Smart ha advertit que l'objectiu ja no és el d'emissions zero (resultat de la neutralitat entre la quantitat neta d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i la quantitat alliberada a l'atmosfera) sinó e! de net positive, per a passar d'una meta d'impacte zero a una acció regenerativa. I ha assenyalat que cal pensar en els costos de la no descarbonització, tant en termes de producció com del pagament de drets per emissions.

En aquest sentit, la prioritat és conèixer i comptabilitzar les emissions que produïm, des de les pimes fins a les multinacionals i l'Administració. Només des d'aquest coneixement podrem reduir les nostres emissions, intentar compensar-les amb projectes voluntaris, i pagar la resta. Aquest és el cost de la descarbonització.

Les empreses, l'Administració, els actors de la mobilitat (en el context urbà, el transport públic, pesat, de mercaderies, el vehicle particular), i la indústria pesant, ! han de treballar conjuntament. I aquesta col·laboració publicoprivada, com a estratègia fonamental per a la descarbonització, es posa de manifest en la comprensió del paper de les cadenes de subministrament, clau per al desenvolupament de les energies renovables i, per descomptat, de l'hidrogen. Aquest és protagonista del debat, encara que en el rerefons es troba sempre la necessitat de generar electricitat verda. Aquesta economia més competitiva haurà de ser, així mateix, socialment més justa i inclusiva.

En la conversa sobre els reptes a abordar, ha estat present també el de la protecció de la indústria europea enfront de la indústria global. Es defensa un impost únic de carboni a nivell mundial, igual per a tots els països, tal com apunten les Nacions Unides, però Europa ha de prendre la ini! ciativa perquè es tem que aquesta taxa global trigarà encara a arribar.

Els experts que van argumentar la necessitat d'incorporar els objectius de descarbonització en l'estratègia empresarial han estat Héctor Santcovsky, Director de l'Àrea de Desenvolupament Social i Econòmica AMB; Elvira Carles, Directora de la Fundació Empresa i Clima; i Albert Ballbé, Coordinador de Projectes en la Direcció General d'Indústria de la Generalitat de Catalunya. D'altra banda, van compartir la seva estratègia per a la descarbonització, moderats per Natàlia Ortega, Secretaria General del Centro de Estudios y Asesoramiento Metalúrgico: Anna Casals, Head of Innovation CELSA; Ana Salazar López-Pedraza, Cap de la Divisió de Sostenibilitat d'AENA; i Oriol Vilaseca, Director General Vilaseca Consultors. A més, Pep Palà, Responsable d'Ajudes a Empreses en AEMES Smart i Gerent en MP Consultors, va presentar línies d'ajuda d'interès per a la descarbonització de les empreses. Neus Olea, Directora d'AEMES Smart, va subratllar la necessitat d'identificar i comunicar els reptes i oportunitats per a les empreses.

Reptes i oportunitats per a les empreses

En el debat es va confirmar que les tecnologies associades al desenvolupament i implantació de les energies renovables són un dels vectors per al creixement empresarial. Cal apostar per la innovació amb una visió col·laborativa i de transferència de coneixement per a la transformació digital i l'aplicació de tecnologies o projectes disruptius, que permetin innovar i augmentar la competitivitat. També guanyar en eficiència, automatització, seguretat i nous mercats. Es recomana integrar la innovació transversalment en les operacions de les empreses, sense oblidar el talent humà necessari per a dur-la a terme. De fet, un desafiament destacable és el foment intern de la cultura innovadora en l'empresa, la formació de professionals, i el necessari compromís de la direcció, juntament amb un model de governança, per al seu seguiment.

La comprensió del paper clau de les cadenes de valor tecnològiques i de subministrament és essencial per a identificar els buits existents com a oportunitats de negoci en ciutats, polígons, indústries, etc, amb la finalitat de capturar el CO2 i emmagatzemar-lo; i desenvolupar energies renovables, biocombustibles i combustibles sintètics, amb especial atenció a l'hidrogen.

També serà molt important entendre la importància d'un diagnòstic inicial en matèria de sostenibilitat de les companyies, per identificar el punt de partida i poder definir objectius clars i ambiciosos; establir paràmetres de mesurament i comunicar el retorn econòmic directe de les inversions realitzades.

El sector públic, per la seva part, també ha d'afrontar uns reptes propis, començant per impulsar les infraestructures per a la descarbonització (renovables, infraestructures de càrrega, hidrolineres...) i pel foment de polítiques de col·laboració intensiva així com marcs conjunts d'actuació i col·laboració entre tots els agents per impulsar la innovació. En aquest sentit, és imprescindible entendre el paper de les empreses com a força tractora i facilitadora per a la sostenibilitat doncs en adaptar les infraestructures, contribueix també a descarbonitzar.

L'Administració ha d'incentivar ajudes, activar la implementació dels PERTE's i fer-los accessibles a totes les empreses, independentment de la seva grandària. La creació d'una economia verda i resilient necessitarà de totes les empreses, però les que més precisen de les ajudes contemplades en aquests plans són les petites, la subsistència de les quals dependrà en molts casos de la seva capacitat de donar impuls a processos de descarbonització. En el cas de les pimes es recomana, a més, que comptin amb projectes ben definits abans d'optar a les ajudes disponibles.

Finalment, l'informe d'AEMES Smart defensa l'impuls de la formació en sostenibilitat i la importància de la comprensió per part de la societat del valor de l'economia circular, així com la necessitat d'oferir una vida més llarga als recursos.

Sobre AEMES Smart

AEMES-Smart és un punt de trobada de les empreses que ofereixen productes i serveis relacionats amb Mobilitat, Entorn Sostenible i Smart a Espanya. Integra més de 180 empreses, 100.000 empleats, i més de 10.000 milions d'euros de facturació, amb la representació de grans empreses, PIMES i start-up’s, així com centres tecnològics. Incorpora també altres agents com centres logístics, ports i aeroports; i administracions tractores com municipis i àrees metropolitanes, mitjançant convenis de col·laboració. L'associació promou el desenvolupament d'un ecosistema que impulsa la innovació i la inversió, mitjançant la cooperació empresarial i les aliances estratègiques, a més de promoure projectes tractors col·laboratius públic privats.

Consulta l'informe complet: SMARTVISION PAPER#2 La Descarbonització dels Processos Productius. Obligacions Legals. Experiències, Reptes i Oportunitats i la seva INFOGRAFÍA

Més informació: www.aemes-smart.com

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona