NOVEDADES
NOVEDADES

AEBALL ofereix solucions per prevenir els conflictes laborals


AEBALL/UPMBALL va organitzar la jornada Com prevenir els conflictes laborals a la teva empresa, celebrada el 23 de novembre, emmarcada en el Cicle de Jornades d'Igualtat a l'empresa sobre dileg social, teletreball, negociaci collectiva i legislaci laboral, que compta amb la subvenci del Departament de Treball, Afers Socials i Famlies de la Generalitat de Catalunya, de la m de Foment del Treball. A la sessi han participat ms de 40 empreses del territori.

A la jornada, que es va celebrar en format online amb Xavier Pladevall (CEO d'Acci Preventiva) i Ftima Jimnez (experta en Riscos Psicosocials i Empresa Saludable d'Acci Preventiva), es va exposar que les xifres relatives als conflictes laborals han augmentat durant els ltims anys per la dificultat de prevenci de riscos psicosocials, l'increment de problemes de salut mental de les persones treballadores i de la precarietat econmica. Les conseqncies deriven en un clima laboral hostil i en l'aparici de trastorns com estrs, ansietat o depressi. Tamb en un augment de l'accidentalitat laboral i l'increment dels casos d'agressions verbals, fsiques, assetjament laboral i/o sexual i assetjament psicolgic.

Segons Pladevall, "el 10% dels conflictes no es poden prevenir, el 90% restant s. Per aix, s necessari posar marxa un conjunt d'eines preventives a l'empresa". El protocol per a la resoluci i prevenci de conflictes s un document que recull diferents mesures, accions i procediments, que es duran a terme per part de l'empresa per evitar i prevenir possibles conflictes laborals entre persones treballadores i resoldre qualsevol conflicte de manera rpida, eficient i clara.

Els conflictes laborals sorgeixen en un ambient de treball obstaculitzat amb desacords i emocions negatives que generen estrs i infelicitat. Jimnez va manifestar que "els conflictes sn inherents a les persones. No sempre tenim responsabilitat en el conflicte i a vegades s millor no fer cas i que aquest desaparegui, per cal visualitzar el conflicte com una oportunitat de creixement". Per aix, cal tenir present que la nostra percepci del mn est condicionada per les nostres creences, que es formen a la ment conscient i inconscient durant la infncia. La clau s diferenciar entre les creences potenciadores i les limitants. L'experta d'Acci Preventiva va argumentar que "la realitat s infinita i els ssers humans noms tenim accs a un punt de vista. La nostra percepci no s ms que l'aproximaci a la realitat des del nostre punt de vista particular, influt al mateix temps per la nostra experincia i les nostres creences. Veiem la realitat a travs d'uns filtres que constitueixen els lmits de la nostra percepci. Per tant, hem d'intentar expandir els nostres mapes mentals".

Per evitar conflictes laborals, s vital aplicar una comunicaci assertiva. "L'assertivitat s l'habilitat que ens permet expressar sentiments, pensaments i opinions en el moment oport i de la forma adequada, respectant els dels altres", va recordar Jimnez. Igual d'important s promoure una escolta activa. Un altre element a tenir compte, segons la ponent, s el domini del llenguatge per evitar conflictes: "El llenguatge-TU (ex: tu sempre fas el mateix) s acusatiu, culpabilitzador, expresses que l'altra part s culpable, et focalitzes en el passat i et cenyeixes a errors anteriors. Cal evitar-ho. En canvi, el llenguatge-JO (ex: jo crec que...) significa escoltar atentament als altres, tenir-los en compte, ser precs i clar, focalitzat en el present i expressant els teus sentiments i necessitats. Cal apostar per aquest llenguatge predecessor del missatge de conflicte".

A la jornada es va recordar que l'empresa ha de mostrar la seva obstinaci per aconseguir entorns de treball segurs i saludables on les relacions personals es basin en el respecte mutu i els conflictes es resolguin des de l'acceptaci i el dileg. El protocol ha de recollir aquesta declaraci i la poltica que seguir l'empresa, definint les seves funciones i responsabilitats, i determinant les accions a emprendre. L'objectiu principal i com de qualsevol protocol s establir un procediment per tramitar les denncies, queixes o comunicacions, i resoldre les situacions d'assetjament i violncia laboral que puguin presentar-se a l'organitzaci. Aquest protocol ha d'anar acompanyat de mesures proactives que promoguin ambients de treball saludables i relacions personals basades en el respecte a la integritat, la intimitat i la dignitat de totes les persones.

En definitiva, els beneficis de disposar d'un protocol de prevenci en aquesta matria es materialitzen en una millora del clima laboral, la reducci del nombre de conflictes laborals (com agressions verbals/fsiques, assetjament o moobing) i la disposici de les actuacions que han de dur-se a terme, aix com evitar la imposici de multes i sancions administratives per l'incompliment de les obligacions de prevenci de riscos laborals.

s important oferir a les empreses eines per prevenir i acabar amb els conflictes laborals, per ajudar a augmentar la productivitat laboral, millorar la competitivitat empresarial, rendibilitzar la inversi preventiva, crear un entorn laboral ms segur i saludable, reduir les taxes d'accidentabilitat laboral, reduir el nombre de baixes laborals i els seus costos associats, optimitzar els recursos disponibles de l'empresa i millorar la reputaci corporativa.

#AeballEmpresesCreantValor


Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1 3, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona