NOVEDADES
NOVEDADES

Antonio Argandoña, Professor en IESE: "la bona empresa és ètica, responsable, sostenible i rendible"


El Fòrum Empresarial del Llobregat ha celebrat avui un Desdejuni amb Antonio Argandoña, Professor Emèrit d'Economia i Ètica de l'Empresa en IESE, per presentar el seu nou llibre: La empresa, una comunidad de personas i exposar als assistents la seva visió sobre l'empresa i l'ètica, la responsabilitat, la sostenibilitat i la rendibilitat.

Argandoña ha argumentat que, entre moltes altres coses, una empresa és abans de res servei; una comunitat de persones que serveixen a altres amb la finalitat de satisfer les seves necessitats més importants. El propòsit final és el d'oferir el millor servei al client. Perquè això sigui possible, les persones treballadores de l'empresa han de formar una unitat. "Cal contribuir a satisfer les necessitats internes de les persones treballadores perquè ells satisfaran als clients. La seva labor té una gran responsabilitat social i genera un gran impacte en la societat", ha assenyalat. El professor ha incidit en què "la gent és més productiva quan se li presta atenció".

Així mateix, "l'empremta de la persona directiva és essencial per a l'estructura de l'empresa", ha confirmat. La seva funció, ha matisat, "és la de tenir a la gent implicada en l'empresa, per això ha de proporcionar vies per a ajudar a créixer i contribuir a l'èxit d'un equip. El directiu/a deu comunicar, motivar i crear un ambient que demostri que treballar en la seva empresa val la pena. Tot això, traslladant valors ètics i morals a la resta de l'organització".

El Professor Emèrit d'Economia i Ètica de l'Empresa en IESE considera que una empresa té tres dimensions: "una representa una màquina en moviment de la qual s'espera eficiència i rendibilitat, la segona es refereix a un organisme o entitat sociològica en la qual els empleats han de sentir-se a gust i, finalment, una tercera dimensió entesa com una comunitat de persones".

En el FEm Llobregat també s'han analitzat temes fonamentals en l'àmbit de les organitzacions com l'ètica i la cultura de l'empresa; la responsabilitat social corporativa; el sentit del treball; la sostenibilitat; els stakeholders; la missió, la visió i els propòsits d'una empresa. La empresa, una comunidad de personas analitza la realitat d'un món complex creat per i per a les persones.

En el marc del col·loqui, s’ha plantejat la importància de gestionar la diversitat a les empreses, i especialment inculcar el propòsit de les organitzacions a la gent jove, doncs les noves generacions que s’hi estan incorporant valoren molt més la cultura empresarial i sobretot, els projectes.

Santiago Ballesté, President d'AEBALL, ha posat l'accent principalment en què l'assignatura d'emprenedoria hauria de ser obligatòria en col·legis i centres educatius. "S'hauria de fomentar el vincle entre el món educatiu i l'empresarial; en altres paraules, fusionar la relació entre educació i empresa", ha puntualitzat.

Per part seva, M. Rosa Fiol, Vicepresidenta Executiva d'AEBALL/UPMBALL, ha fet al·lusió al fet que "el problema és que existeix una cultura d'individus i no de comunitat, sent aquesta la gran riquesa d'una empresa". A més, ha posat en valor a les empreses privades perquè "donar treball és la millor política social".

Pròximament, el Fòrum Empresarial del Llobregat informarà dels propers Desdejunis, ja presencials, en la seva seu, l'Hotel Porta Fira, amb destacades personalitats del món de l'economia, l'empresa i la política i on les persones participants podran exposar els seus dubtes, conèixer de primera mà nous projectes i consolidar la cooperació i el networking.Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona