NOVEDADES
NOVEDADES

AEBALL finalitza amb èxit el projecte INDTime, pioner a l’estat, sobre com aplicar la reforma horària en la indústria amb torns rotatius i nocturnitat


L’Associació Empresarial de L’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL) ha finalitzat amb èxit el projecte INDTime, una iniciativa que pretenia definir fórmules per facilitar l’aplicació de la reforma horària a la indústria, l’adaptació a uns hàbits més saludables i la flexibilització horària, per tenir una indústria catalana més competitiva. Aquest projecte ha comptat amb la col·laboració de la Barcelona Time Use Initiative for a Healthy Society, inTIME i el suport del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

INDTime ha estat un projecte pioner a l’estat, perquè les característiques peculiars de l’empresa industrial fan que sigui un àmbit complex a l’hora d’implementar algunes de les mesures de la Reforma Horària. Els torns rotatius, la producció contínua, fins i tot durant la nit, compliquen la organització del treball, la flexibilitat, l’aplicació d’horaris amb coherència amb els ritmes circadiaris, les hores pels àpats i els hàbits de descans.

La implementació d’INDTime ha consistit en la realització d’un diagnòstic i unes proves pilot que ha ajudat a establir les bases per avançar en aquest àmbit, i facilitar al sector industrial l’adaptació a uns hàbits més saludables i la flexibilització horària, que a les actuals circumstàncies és bàsica. L'organització, coneixements i premisses que s’estableixin amb el projecte, serviran per tenir una indústria catalana més competitiva.

En aquesta prova pilot, han participat cinc empreses associades a la patronal, FAE, Lluch Essence, Manusa, Inelca i Manufactura Moderna de Metales. S’ha fet una anàlisi de situació dels participants i s’han identificat bones pràctiques i noves oportunitats de millora. Amb aquest estudi s’ha creat la primera EINA D'AUTODIAGNÒSTIC, amb totes les aportacions fetes per part de persones expertes en els àmbits de la cronobiología, la medicina del son, la prevenció de riscos laborals i l’organització industrial, així com des de les entitats participants, que ajudarà a les empreses a començar a instaurar la reforma horària en la indústria.

Els eixos d’interès d’aquesta EINA han sigut el temps com a generador de salut (cronobiologia), l’organització del temps en els torns rotatius i nocturns i una cultura organitzativa més productiva. Les principals recomanacions per les empreses han sigut treballar màxim tres nits seguides amb dos dies de descans posterior, seguir l’ordre dels torns en matí-tarda-nit i incorporar els àpats dins de la franja horària dels torns.

L’objectiu final d’INDTime és millorar la competitivitat de les empreses catalanes,
la productivitat per hora treballada, la retenció de talent i el clima laboral, millorar la qualitat en els processos i productes, la confiança entre empresa i treballador, el compromís de la plantilla, la conciliació i la corresponsabilitat. D’aquesta manera, també es reduirà l’absentisme, les baixes del personal, la sinistralitat, la rotació no desitjada, el presentisme, etc.

INFOGRAFIA INDTime

AEBALL, la patronal de l’Hospitalet i Baix Llobregat, sempre ha estat compromesa amb la Reforma Horària. Va ser la primera patronal a adherir-se a la iniciativa per la reforma horària i va donar suport des dels inicis. També es va adherir l’any 2014 al manifest d’ARHOE, l’associació d’àmbit estatal. A més, ha organitzat jornades i ha enviat comunicats, animant a les empreses a aplicar les mesures cap a millor ús del temps. També ha introduït clàusules per impulsar projectes cap a la reforma horària a diversos pactes locals del seu territori.

Més informació.Ampliar imagen


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona