Noticiero empresarial
Información
Publicaciones propias

Foment reclama per carta a la vicepresidenta Ribera i a la ministra Maroto mesures efectives per garantir uns costos energètics a les indústries i mantenir l’activitat productiva d’una manera competitiva


Foment del Treball, entitat de la qual AEBALL forma part, ha reunit de manera extraordinària a la seva Comissió d’Energia, que integra els sectors productius més importants en consum energètic, per analitzar la situació dels mercats energètics i la seva implicació en l’activitat productiva de les empreses, en especial dels sectors electrointensius i gasinteinsius.

La presidenta de la Comissió d’Energia de Foment, Virginia Guinda, ha enviat una carta a la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, per transmetre la preocupació per la situació de crisi de la indústria i demanar mesures immediates per resoldre la situació

La guerra d’Ucraïna està tenint uns efectes en els preus de l’energia i qüestionant la seguretat de subministrament a tota la Unió Europea que ha situat a la indústria, especialment la gasintensiva, en una situació de crisi que perdurarà en el temps.

El consum de gas industrial s’ha reduït en un 20% respecte al mateix mes de l’any passat a causa de les aturades de producció de la indústria afectant greument la viabilitat i continuïtat de les empreses.

Davant aquesta situació, la presidenta de la Comissió d’Energia de Foment, Virginia Guinda, ha enviat una carta a la vicepresidenta i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i a la ministra d’Indústria, Reyes Maroto, per transmetre la preocupació per la situació de crisi de la indústria i demanar mesures immediates per resoldre la situació.

De les diverses mesures que Foment del Treball ha traslladat al Govern, Virginia Guinda destaca activar al màxim les ajudes a les indústries consumidores de gas, fins al límit dels 2M€ que autoritza la Comissió Europea i establir ajudes addicionals per aquelles empreses d’alt consum energètic que estan en pèrdues d’explotació. També donar suport als sistemes de cogeneració industrial amb un tractament retributiu que reconeixi l’actual preu del gas. Mitjançant un canvi regulatori que permeti als sistemes de cogeneració industrial en règim retributiu estar en el mecanisme de compensació de l’excepció ibèrica, amb la possibilitat de la renúncia temporal al règim retributiu o complementant la retribució perquè mitjançant el mecanisme d’ajust es cobreixi el cost real del gas, així com flexibilitzar el temps de pas de règim de venda d’electricitat del període actual d’un any al períodes més curts, d’un mes o dos. Un altre punt destacat és el de mantenir la flexibilització dels contractes de subministrament de gas natural en les indústries que els permetin modular el cabal contractat segons la situació del mercat. Així com rebaixar els peatges de gas com habilita la pròpia CNMC en la seva comunicació 6/2022.

I per tal d’alleugerir la tresoreria de les empreses, hi ha una sèrie de mesures de caràcter financer que es podrien adoptar: reducció de l’IVA en el consum de gas natural i reducció de l’impost d’hidrocarburs, flexibilització de la devolució dels crèdits ICO o del pagament dels drets d’emissió de CO2, i agilització de les tramitacions de les ajudes financeres a la reducció del preu d’energia, que estan provocant costos addicionals a les empreses.

Foment del Treball considera que el Govern espanyol no hauria d’acceptar la proposta de reducció del consum de gas proposada per la Comissió Europea, en especial a la indústria, que representa el 50% del consum de gas a Espanya. Els consumidors de gas espanyols, tant industrials com domèstics, han vingut assumint uns costos per finançar les inversions que permetessin garantir el subministrament mitjançant la diversificació de les fonts de subministrament. No es pot acceptar ara una imposició a la reducció de gas a aquells països que han fet un esforç per garantir el subministrament amb un cost en la seva competitivitat.

#AeballEmpresesCreantValor

Més informació: www.foment.com

El Noticiero Empresarial nº 569
Fecha: 28/07/2022
Foment reclama per carta a la vicepresidenta Ribera i a la ministra Maroto mesures efectives per garantir uns costos energètics a les indústries i mantenir l’activitat productiva d’una manera competitiva
<< Volver


Avda. Fabregada, 93, 1º 3ª, Esc. Derecha
08901 L'Hospitalet de Llobregat . Barcelona