NOVA SECCIÓ: Coneix projectes emprenedors amb els que associar-te o col·laborar
El Noticiero Empresarial
250
31/10/2015
Avui iniciem aquesta nova secció, per tal de seguir promovent i fomentar la cooperació i la col·laboració entre les empreses del Llobregat, en aquest cas, amb els emprenedors i les noves empreses del territori.
Des d'
AEBALL treballem acompanyant i orientant a aquestes noves empreses i veiem projectes molt potents que només necessiten una empenta per poder-se desenvolupar amb garanties d’èxit.
D’altra banda, com a patronal, treballem també amb empreses amb molts anys d’història, que acumulen experiència i know-how, i que disposen de mitjans materials i tècnics, i de capacitat financera.
Creiem que pot ser
molt enriquidor per les noves empreses créixer i desenvolupar-se en un marc de col·laboració amb altres empreses ja consolidades, que poden aportar la seva esmentada experiència i els seus recursos, i que a la vegada poden beneficiar-se de la capacitat innovadora dels emprenedors.
Inaugurem aquesta nova secció, que periòdicament presentarà un projecte emprenedor, i restem a la disposició d’aquelles empreses o empresaris que desitgin més informació al respecte.
PROJECTE EMPRENEDOR d’avui:
AQUA.abib - Energia solar per dessalar aigua de mar i tractar aigües residuals
AQUA.abib és una de les spin off constituïda recentment amb el suport de la
Unitat de Valorització de la Recerca de la UPC i acompanyada per AEBALL Emprén, dirigida pel professor Àngel Bosch i Bosch, del departament d’Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia del Campus del Baix Llobregat a Castelldefels. Aquesta tecnologia única aposta per aplicar una enginyeria basada en l’aprofitament de l’energia del sol per dessalar aigua de mar i processar aigües residuals tant per obtenir aigua dolça com per reduir l’impacte mediambiental d’aquests residus, respectivament.
El sistema, que s’ha patentat, està ideat per a països amb bona insolació (com ara Catalunya i altres països amb menys latitud -més propers a l’equador) i aconsegueix uns estalvis de més del 80 % en energia respecte a processos actuals, degut a que aquesta prové del sol. Fa servir, per tant, menys del 20 % de l’energia que avui en dia es requereix amb altres tecnologies per a usos similars.
En comparació amb les tecnologies existents per dessalar l’aigua marina basades en osmosis inversa, que és la més emprada actualment, o d’altres (com ara multi effect distillation, electrodiàlisi), AQUA.abib no genera salmorres, que contaminen els mars i condueixen a malbaratar un recurs natural com és la sal, la qual té un valor molt superior al de la pròpia aigua dolça. Amb la tecnologia també s’eliminen les despeses associades a canonades, bombes, contaminació i treball per abocar-les de nou al mar.
Gran piràmide de plàstic
El sistema AQUA.abib es basa en la separació de l’aigua dels seus soluts a partir de la radiació del sol, amb una gran piràmide de plàstic transparent junt amb una altra làmina paral·lela i interior de plàstic negre en forma de tronc de piràmide (com es pot veure a la imatge). Atès l’efecte hivernacle, l’aire escalfat pel sol es concentra en l’àpex, com si es tractés d’una enorme lupa.
A l’àpex es nebulitza l’aigua a tractar separant efectivament el solut, que cau en vertical a la base de la mànega (de color negre a la imatge), i el solvent en forma de vapor és absorbit per la columna de condensació (en color verd a la imatge). Aquesta columna recupera la calor latent de condensació per reescalfar l’aigua que alimenta els nebulitzadors i que circula per l’eix de tot el sistema (canonada en vermell a la imatge). Finalment, a les galeries subterrànies (de color blau a la imatge), que és el punt de temperatura més baixa, s’acaba de condensar tota l’aigua dolça on s’emmagatzema. L’aire, després, retorna a la base de la piràmide.
Per a més informació, contacteu-nos:
empren@aeball.net